Z kilkoma dodatkami na upalne dni!
Nadeszło lato (chociaż dziś jakby zmieniło kierunek), pierwsze dni wakacji przed nami! Ciągle będzie nam gorąco, ciągle będziemy spragnieni. I to lato właśnie kojarzy mi się ze smakami dzieciństwa...
...z kompotem z sezonowych owoców. Plackami ziemniaczanymi. Kanapka ze śmietaną i cukrem złapaną w locie. Najpyszniejsze knedle ze śliwek zbieranych prosto z drzewa. Ah! Chcę dać te "smaki dzieciństwa" swoim dzieciom.
To już tradycja, że co sobotę gotuję w domu kompot. Gotuję go z różnorodnych owoców, tych zebranych samodzielnie z krzaków i drzewek, podarowanych przez znajomych, albo z tych co kupię na targu. W ostatnim czasie jabłek w naszym domu było pod dostatkiem. Naszych polskich, najlepszych! I nie wiem czy wiecie, ale
- Zapobiegają zaparciom, biegunkom - bo regulują pracę przewodu pokarmowego, przyspieszają trawienie. Surowe są najlepsze na zaparcia a gotowane na biegunki.
- Odtruwają organizm - dzięki pektynom, które usuwają toksyny i metale ciężkie z organizmu.
- Są korzystne dla serca - to dzięki zawartości potasu.
- Dobrze wpływają na zęby - pektyny chronią szkliwo, a jedzenie twardych owoców doskonale wzmacnia dziąsła.
- Wspomagają odporność - a to dzięki zawartości cynku (niezbędnego do prawidłowego rozwoju układu odpornościowego) oraz pektyn.
- Poprawiają zdolności poznawcze - flawonole są za to odpowiedzialne - poprawiają zdolność myślenia, pamięci, szybkość przetwarzania informacji.
"jest zupa jabłkowa i knedle z jabłkami, duszone są jabłka, pieczone są jabłka, i z jabłek szarlotka, i placek i babka..."- miał rację Jan Brzechwa: z jabłek można zrobić dosłownie wszystko. Nie tylko ciasta, ale też placuszki, kompoty... i o tym kompocie dziś mowa. Najsmaczniejszym piciem na lato... Lekko słodkim, schłodzonym, z dodatkiem cytryny i mięty. Orzeźwiającym kompotem z jabłek w upalne dni wyskakujący prosto z lodówki i skupiający wokół siebie moje chłopaki :)
Spróbujcie!
1kg soczystych jabłek - obranych wydrążonych
(które potem dzieci zjedzą ze smakiem) na 1l wody.
1/3 szklanki cukru (lub wedle życzenia)
Jabłka zalać wodą, dosypać cukier, zagotować. Gotować na wolnym ogniu około 15 minut, aż owoce będą miękkie. Przelać do dzbanków i karafek, pozwolić ostygnąć, dorzucić cytrynę i miętem, ochłodzić lodem. Dać swoim dzieciom SMAK DZIECIŃSTWA!
Brak komentarzy
Prześlij komentarz