Wydawać mogłoby się, że okres przeziębień jest już za nami. Ależ skąd! Chyba nie ma chyba takich osób, które na przełomie jesienni i zimy uchroniłyby się przed jakąś infekcją. Jeśli są - zazdroszczę odporności! Wilgoć i niskie temperatury (chociaż jednak na plusie) to zdecydowanie nie są nasi sprzymierzeńcy! Musimy walczyć! Musimy wzmacniać swoją odporność. Najlepiej od wewnątrz! Naturalnie!
Przygotowałam dziś dla Was 3 przepisy na soki, które stosujemy w ostatnim czasie. BOMBY! Najprostsze składniki i najlepsze działanie! Wszystkie z myślą o zdrowiu naszym, i naszych dzieci.
Wrzuć do wyciskarki obraną i pokrojoną cytrynę, następnie imbir. W 1 litrze przegotowanej letniej wody rozpuść 5 łyżek miodu - możesz ją dolać do wyciskarki i wymieszać razem z powstałym sokiem, lub sok przelać do wody z miodem i wymiszać. Rozlej do buteleczek i przechowuj w lodówce. Ten sok, właśnie dzięki imbirowi potrafi obniżyć gorączkę, łagodzić kaszel i ból gardła, a także posiada działanie przeciwwirusowe.
Obierz marchewki i pokrój je na mniejsze kawałki. Wrzucaj wszystkie składniki kolejno do wyciskarki i pozwól im dokładnie wymieszać się. Pij raz dziennie w okresie przeziębienia. Ten sok to prawdziwa (chociaż nie najsmaczniejsza) witaminowa bomba: czosnek zawiera alcynę, która zwalcza infekcje i jest naturalnym antybiotykiem. W marchwi znajdziemy witaminy B, C, E, A, H, K, PP, potas, magnez, żelazo, wapń, cynk i beta-karoten, który wzmacnia błony śluzowe, natomiast natka pietruszki działa przeciwzapalnie, oczyszcza organizm z toksyn i zapobiega formowaniu się kamieni nerkowych.
Obierz ze skórki wszystkie cytrusy. Podziel na cząstki. Wrzucaj je naprzemiennie do wyciskarki. To idealny sok dla Twojego dziecka! Kwaśne orzeźwienie z ogromną dawką witaminy C wzmacniającą odporność i bombą kwasu foliowego!
Nie masz w czym wyciskać wartościowe soki? Zajrzyj na: