Zapach chleba o poranku jest cudowny... ale cóż lepiej smakuje, jak nie domowe bułki serwowane na śniadanie?
Cieszę się, że jest we mnie ten zapał do domowych wypieków. Odkąd w mojej kuchni pojawił się mikser, coraz częściej i z jeszcze większą przyjemnością wracamy do korzeni i znacznie mniej korzystamy z gotowych produktów. No nawet makaron robię! Uwierzycie? :) Jesteśmy na dobrej drodze! Nic nie cieszy mnie bardziej niż świeżutkie pieczywo prosto z domowego piekarnika - jakkolwiek to nie brzmi.
Domowy chleb, któremu nie oprze się żaden gość? - nic trudnego! Wystarczy tylko kilkanaście minut pracy i kilka godzin cierpliwości. Poznajcie: przepis na zapach świeżo upieczonego chleba!
Domowy chleb, któremu nie oprze się żaden gość? - nic trudnego! Wystarczy tylko kilkanaście minut pracy i kilka godzin cierpliwości. Poznajcie: przepis na zapach świeżo upieczonego chleba!
Dziś podać Wam muszę przepis na bardzo szybkie i chyba najprostsze bułki, jakie kiedykolwiek robiłam! Idealne na niedzielne śniadanka po godzinie 10! Uwaga! Przepis bez JAJ i MLEKA!
Co potrzebne?
2 szkl pszennej (typ 550)
1 i 1/3 szkl ciepłej wody
1 opakowanie droży suchych instant bądź 15g drożdży świeżych
sezam / ziarna słonecznika / len mielony /
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka oliwy
Do miski wsyp mąkę, dodaj drożdże suche* i wymieszaj ze sobą. Dodaj ziarna, sezam, sól, oliwę i letnią wodę. Wyrób na gładką, lśniącą masę. Przykryj ściereczką i wstaw do piekarnika nagrzanego do 50-60 stopni na 15 minut lub w inne ciepłe miejsce na 1h. Wyrób z ciasta bułeczki, spłaszcz je, posmaruj wierzch wodą i posyp ziarnami. Piec 25 minut w 180 stopniach.
* jeśli korzystasz z drożdży świeżych rozpuść je w wodzie i dodaj z nią do masy.
Spróbujcie je chociaż raz! Chrupiąca skórka sprawia, że czujesz w ustach to charakterystyczne trzaśnięcie. Z naturalnym masełkiem smakują wyśmienicie! Po tym przepisie zapragniecie jeszcze więcej ... a może już macie swój ulubiony przepis na bułki? Ja chętnie skorzystam, inni czytelnicy również - podsyłajcie linki! :)
Musze sobie kupić mikser ;D hahahah
OdpowiedzUsuńJutro robię nie ma nawet mowy że nie ! Już czuje ich smak ;D
kolorowe-usta.blogspot.com
Zrób to koniecznie. Ja bez miksera żyłam stanowczo za długo :)
UsuńA cz mozna np. Make pszenna 550 zamienic na jakąś inna pelnoziarnistą? Np. orkiszową?
OdpowiedzUsuńNigdy nie próbowałam, ale warto spróbować :) na moje oko będzie ok - poinformuj jednak :)
UsuńWyglądają pysznie a mikser cudo ��
OdpowiedzUsuńSą pyszne... takie zwykłe:)
UsuńTo cudowne urządzenie wyręczy Cię i to jest to o czym wciąż marzę :)
OdpowiedzUsuńA bułeczki wyglądają wyśmienicie, zapach już do mnie przyleciał.
Pozdrawiam, Marta
Wyręcza mnie bo ja nie mam mocy w ręce... a długo bez miksera kurą domową byłam :P Mąż ciasta jadł od święta jak wcześniej je kupił :)
UsuńA teraz zmiany - i chlebek cieplutki pachnie, i bułeczki chrupiące z pieca, i makaron nawet ukręcę :P a z ciastami nadal mam problem - bo piecyk mój jest nieszczelny - same zakalce :P
Co przepis, to wychodzę od Ciebie wilczo głodna :D
OdpowiedzUsuńAleż mało tych przepisów JESZCZE :)
UsuńTylko same wiejskie! Następnym razem zrobię na smalec... albo nie! DŻEM!!
O boziu, i jedno i drugie bym wypróbowała!
UsuńWiejskie najlepsze <3
Czekam na więcej! :)
Kochana zazdroszczę Ci tego miksera !!!
OdpowiedzUsuńTeż uwielbiam domowe pieczywo, dlatego z uśmiechem na twarzy kradnę Twój przepis, mogę ? :)
Kradnij koniecznie :) wypróbuj i zasmakuj tego dobra! Jestem przekonana, że sięgniesz za moment po inne przepisy :) na bułeczki śniadaniowe jest ich całe mnóstwo w sieci :)
UsuńCzy twoje ciasto też było takie hmmm... lepkie i rzadkie ?
OdpowiedzUsuńJeśli nadal jest lepkie i rzadkie to dosyp troszeczkę mąki. Jak wyrośnie ciasto, to posyp je mąką, wyrób ponownie, uformuj kulki :) będzie dobrze. Jeśli ciasto jest zbyt gęste bułki wyjdą twarde ... może masz mniejsze szklanki na mąke niż ja :P
Usuńnajlepsze na ciepło z masełkiem
OdpowiedzUsuńPieczywo własnej roboty, jeszcze ciepłe, chrupiące do tego masełko... raj na ziemi :)
OdpowiedzUsuńPieczywo własnej roboty najlepiej smakuje i no zawsze mam pewność, co w nim się znajduje;) Bardzo fajny pomysł i pewnie wypróbuję. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńnajlepsze są swojskie własnoręcznie zrobione wyroby. wiesz co jesz wiesz czego używasz i jakich składników no i ta satysfakcja;) że coś samemu się zrobiło i że wyszło i smakuje wszystkim;)))
OdpowiedzUsuńBułeczki wyglądają pysznie! ! Muszę sprawdzić ten przepis..
OdpowiedzUsuńJak one smakowicie wyglądają! Mniam! Spróbuję bo kuszą nieziemsko! :-)
OdpowiedzUsuńMiłego poniedziałku :)
Czyż nie jest tak, że ciepła, najzwyklejsza bułka, pieczona w domu, daje więcej przyjemności niż nie wiadomo jak ekskluzywne danie w restauracji? Uwielbiam domowe wypieki, jeszcze ciepłe i pachnące...
OdpowiedzUsuńSwieżutkie pieczywo własnej produkcji pychotka. Cudowne zdjęcia. A mikser rewelacja
OdpowiedzUsuńTakie proste!Tylko porządny mikser by się przydał.Spróbuję zrobić:)
OdpowiedzUsuńDziękuję serdecznie za ten przepis. Dodałam za dużo wody, wyszło kleiste ciasto, ale i tak upieklam z niego bułki. Szybko wyczułam, że przypominają bułki typu pita/do kebaba. Dzisiaj zrobiłam to samo, lecz zamiast małych bułeczek, duże placki. Wyszły najlepsze kebaby świata, których nigdzie się nie kupi. Rewelacja! :)
OdpowiedzUsuńA wiesz - ja muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńw tej opcji jeszcze nie jedliśmy a mam sałatkę z gyrosa i jej część świetnie nadałaby się do takie buły :P Dzięki :*
Bułki przepyszne. Polecam każdemu. idealne dla mojego małego alergika jak i dla Nas rodziców. Z tego przepisu na pewno będę korzystać często. u mnie jedynie trochę więcej mąki musiałam dodać , bo ciasto było klejące. Dziękuję za przepyszny przepis! (:)
OdpowiedzUsuńBardzo proszę :* Strasznie mnie to cieszy ;) proporcje często trzeba dobierać wedle własnego uznania :) Nie ma takiego przepisu, którego nie zmieniałam !
OdpowiedzUsuńNie polecam! Ten przepis ma zaburzone proporcje, za dużo wody! Odmierzam zawsze składniki z apteczną dokladnością. Zbyt lejące i mokre ciasto, nie upiekło się po 25min... zakalec... Stracony czas. Żałuję,że tu trafiłam, bo to chyba jest tylko reklama miksera za 2,5k...
OdpowiedzUsuń